Betaalbare kerstwijn kopen? Ga eens voor de buren van de Brunello’s!

Op zoek naar een beestachtig lekkere én betaalbare rode wijn voor de feestdagen? Eentje om de blits mee te maken en een lekker stevig verhaal te vertellen aan tafel? Deze nazomer dronk ik op de grens van Montalcino, in het piepkleine Cinigiano (DOCG Montecucco Riserva) de biologische wijnen van Basile. De wijze wijnles voor december: deze kunnen tegen een kerstdinertje! 

 

September 2015. Giovan Battista Basile walst de Ad Agio, zijn ‘baby Brunello’, op de veranda van zijn woonhuis met uitzicht op het middeleeuwse castello di Porrona. En, als je even gaat staan, zie je de Middellandse Zee in de verte gloren tussen de Toscaanse uitlopers van de Apennijnen. Terwijl vrouwlief Ilaria na de privérondleiding over het idyllisch gelegen wijngoed de gulle plank antipasti serveert, ontspant gastheer Giovan zich en vertelt zijn verhaal.

De Napolitaan Giovan, jurist van huis uit, verliet in 1996 de stad en kocht zijn Italiaanse droom een paar honderd kilometer noordelijker. Sindsdien verbouwt hij biologische wijnen in de (sinds 2011) DOCG Montecucco, letterlijk als buurman van de masculiene beesten uit Montalcino: vanaf het terras op het zuidwesten zie je aan de rechterzijde de sangiovese-grossodruiven van Castello Banfi, een van de grootste en meest toonaangevende Italiaanse wijnbedrijven, baden in de zon. Hier komen klasbakken vandaan, maar hoe doet Basile het?

wijngoed basile

Biologische buurman van de brunello’s

De 34 hectare grond, waarvan er 20 dienst doen als gaard, zijn omsingeld door hechte bebossing. Een natuurlijke buffer, maar ook hét terrein van de wilde zwijnen, die tevens dol zijn op Basiles druiven, getuige het schrikdraad waarover we heen klauteren als we de eerste ranken tegenkomen. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit perceel in bedrijf als wijnbouwgrond, maar het terrein was inmiddels meer dan 30 jaar verlaten en verstoken geweest van enige vorm van agrarische bebouwing. Basile, met dit historisch besef in zijn achterhoofd, nam de gok, kocht het land en koos ervoor om direct te starten met het biologisch verbouwen van zijn wijnen. ‘Omdat de wetgeving het toeliet, maar meer omdat ik heilig geloof in het wetenschappelijk en morele aspect van de biologische manier van wijnbouw’, vertelt hij. Voor de biodynamische weg is de Napolitaan net te nuchter, al toont hij wel met trots hoe hij in zijn sangiovesevelden de planten volgens biodynamisch stramien en de maanstond bijsnoeit. 8 trossen per plant. Niet meer, niet minder. De botteling gebeurt extern, maar om toch zo CO2 neutraal mogelijk te werk te gaan, prijken ter compensatie op zijn wijnbedrijf, een nieuw opgetrokken grote, kale ‘schuur’ op 500 meter van zijn huis, zonnepanelen over het volledige oppervlak van het dak.

sangiovese-wijndruif-Basile

De troefkaart van de oude commandant

Eenmaal binnen toont Basile met trots zijn kleine, maar keurig opgestelde productielijn. Glimmend Inox, keurig genummerd Frans en Amerikaans eiken. Tussen de vaten, vellen vol kunstzinnige etiketten en rollen DOC- en DOCG-stickers zien we het voltallig Basile-assortiment keurig opgesteld staan: vier wijnen. Drie keer rood. Eén keer wit. De witte Artèteca, dat volgens Basile iets betekent als wildebras, of kind dat altijd blijft bewegen, denken en draaien, is de IGT Vermentino, de druif die we in deze regio veelvuldig aangeplant zien tussen al het rode geweld. Uitverkocht, dus het proefglaasje gaat aan onze neus voorbij.

 

Het arsenaal rood opent met de Cartacanta, laten we voor de troefkaart gaan als Nederlandse interpretatie, en verheugt ons met het smaakpallet van een echte Toscaanse rode. 90% sangiovese, 10% merlot, robijnrood van kleur met mooi kersenzuur dat zich laat inpalmen door 12 maanden hout en tonen van koffie. Deze kaart spelen we graag uit.

 

De Commandante is de ‘Super Tuscan’, en dus moedwillig tot IGT gedeclasseerde wijn, met 50% merlot en 50% sangiovese. En de naam? Vader had een boot liggen in de baai van Napels, wat hem onder vrienden de bijnaam van commandant opleverde. Een postuum eerbetoon aan papa. De wijn heeft even zijn tijd nodig om de fruitigheid en het wat meer aanwezige barrique een evenwichtig plaatsje te geven. Het typisch Toscaanse zuur laat zich wat naar de achterhoede drukken, waar de sangioveseliefhebber pur sang van schrikken kan. Wel prachtig spul. Een Italiaan neemt zijn oudeheer serieus, dat staat als een rots boven water.

 

‘Ad Agio: alles op zijn tijd

Tot slot drinken we het pièce de résistance, de Ad Agio. Een woordspeling. Adagio dat in de muziek voor langzaam gebracht doorgaat, en het Italiaanse ad agio, dat zoiets betekent als om te verlichten… Dat klinkt geruststellend. Twee jaar houtlagering, twee jaar op de fles. DOCG Montecucco Sangiovese Riserva. ‘Mijn Brunello’, herhaalt Basile. We drinken 2011, net op de markt. Genummerde serie. Fles nummer 872, van de pak hem beet 2500 die er per jaar gemaakt worden. Standaard uitverkocht. Kastanjebruin, bij het schenken even happend naar adem, ietwat hard, maar dan ontwikkelt deze wijn zich in no time tot een waardige wederhelft van wat lekker wilds of een rijpe harde kaas. Het leven kan goed zijn op een Toscaanse heuvel 350 meter boven zeeniveau. Daar schakel je vanzelf een tandje bij terug. Ad agio.

 

wijnkopen Basile Toscane

Deze wijn, net als ik, kopen? Ik begreep van Giovan dat hij één Nederlandse leverancier heeft in Piccolo e Piccolo wijnkopers uit Haastrecht, al laat de website te raden over helaas…

 

Meer weten over Giovan Battista Basile en zijn wijnen?

www.basilessa.it

Next Post

Comments 2

 1. Theo Kleijn

  Beste Bas,

  Een prachtige sfeerbeschrijving van Le Basile.
  Je hebt helaas volkomen gelijk v.w.b. mijn site. Helemaal verwaarloosd. Mijn klanten zijn voor 90% horeca en wederverkopers. De site hangt er een beetje bij en is van de tijd toen de verhoudingen omgekeerd waren en er ook nog prijzen bij stonden.
  Maar nogmaals fantastisch verhaal.

  met vriendelijke groeten,
  Theo Kleijn

  1. Post
   Author
   Bastien

   Dag Theo,

   dank voor je bericht. Ik ben blij dat jij als importeur je kunt vinden in mijn verhaal!
   Gouden tips betreft Italiaanse wijnbedrijven verneem ik in de toekomst graag van je.

   Bastien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *