Bas.Borrelt Etna Rosso

BAS.Borrelt – Etna Rosso: Siciliaanse rode wijn op zijn Frans

Eens in de zoveel tijd komt er een fles op tafel die een verhaal verdient. Een plekje in de eregalerij. Het voetstuk van de liefhebber. In de serie Bas.Borrelt bespreek ik deze vondsten. Deze keer: de Siciliaanse Etna Rosso van Tenuta Delle Terre.

Etna Rosso?

Neem nerello mascalese. Ne-rel-lo mas-ca-le-se. Of nerello cappuccio. Ne-rel-lo ca-puc-ci-o. Elke druif die met een Italiaanse tongval uitgesproken wordt smaakt gewoon beter. Althans, daar ben ik vast van overtuigd als Martijn van wijnwinkel Schaapveld in Zutphen vol overgave zijn beste mediterrane accent inzet.

In mijn handen klem ik enkele seconden later een prachtige bourgognefles met klassiek etiket. En dat blijkt een voorbode: wijnmaker Marco de Grazia, maakt hoog, vaak droog, maar in een relatief koel microklimaat bourgognestijl wijnen van die lekker bekkende inheemse druivenrassen. Maar, met Siciliaans temperament.

Siciliaanse furie met Franse stiel

Want de Etna Rosso 2014, van de noordelijke flanken van de Monte Etna, nog steeds Europa’s meest actieve vulkaan, borrelt na openen onder de oppervlakte van mijn glas. Rijpe zachte fruitigheid en een dito kruidigheid vechten om voorrang, waarbij de smaak van kersen en frisse zuren doen denken aan Noord-Franse adellijke elegantie. Dit is heerlijk!

Het offer van de Etna

Het offer van de Etna? Het alcoholpercentage, de fiche technique leert dat de 2013 13% alcohol bevatte. 2014 doet er een (vulkanisch) schepje bovenop. De tannines zijn nog jong: hier kun je gerust een doosje van in huis halen. Je hebt de tijd!

Etna Rosso Terre Nere

Meer weten over deze rode Siciliaanse wijn?

Dan moet je naar wijnhandel Schaapveld in Zutphen. Of neem je een kijkje in een van de wijnwinkels die aangesloten zijn bij Les Génereux. Zij hebben namelijk meer wijnen van Terre Nere in het assortiment. Hoger gelegen wijngaarden, lagere opbrengsten. De toprange. Ietsje duurder dus ook. Maar deze ‘instapper’ voorspelt alle goeds!

Meer weten over Marco di Grazia en zijn wijnen? Bezoek dan eens zijn website

Deze wijn kopen? Dan rijd je naar Schaapveld (een belevenis op zich!) of bestel je hem hier online!

 

 

Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *